מדי יום מתרחשות עשרות תאונות של נפילה של אזרחים ברחבי העיר, במקרה והנפילה נגרמה עקב "מפגע" במדרכה / בכביש זכאי הנפגע לפיצוי אשר מגלם את נזקיו.
מפגע יכול להיות בצורות רבות כגון: מדרכה שבורה, מורמת או שקועה, בור, מכסה ביוב / תקשורת בולט
בטרם נפרט את אחריות העירייה למפגע אשר בשטחה נציין 4 פעולות חשובות אותן יש לבצע, על מנת להבטיח קבלת פיצוי מקסימלי.

1. צילום המפגע – קיימת חשיבות רבה לתצלום המפגע בסמוך למועד אירוע התאונה, ובטרם יבוצע שינוי במקום.
יש לצלם המפגע באופן בו ניתן יהיה להבחין בגובה המפגע או עומק הבור (ניתן להציב סרגל בסמוך למפגע) וצילום נוסף היכן ממוקם ברחוב.
כמו כן יש לרשום את כתובת הרחוב במקום בו נמצא המפגע.
במידה והעיירה פעלה לתיקון המפגע מומלץ לשוב ולצלם המקום, באופן שיהיה ניתן להבחין בתיקון.
2. פניה לקבלת טיפול רפואי המתאר את נסיבות התאונה – על הנפגע לפנות לקבלת טיפול רפואי בסמוך ככל הניתן למועד התאונה ולציין את נסיבות התאונה באופן מדויק בפני הרופא. היות ומעת ועת נופלות טעויות במסמכים הרפואיים באשר לנסיבות המקרה יש ולוודא כי נסיבות התאונה נכתבות על ידי הרופא בצורה נכונה, גם אם לא פורטו באופן מלא, לדוגמא אם הנפילה נגרמה מבור ברחוב, יש לציין זאת ולא להסתפק בכך שיצוין כי הנפגע פנה לאחר נפילה ברחוב.
3. איסוף פרטי עדים לתאונה – במידה ונכחו עדים לתאונה, יש לבקש את פרטיהם המלאים הכוללים: שם מלא, מספר תעודת זהות ,כתובת מגורים ומספר טלפון.
4. יש לדווח לעירייה אודות המפגע, היות ולעירייה אין את היכולת לסרוק את כל רחובות העיר, זוהי למעשה הדרך היעילה ביותר לגרום לעירייה לתקן המפגע, על מנת שתושבים נוספים לא יפגעו.
פיצוי נפילה ברחוב
נציין על קצה המזלג 2 דוגמאות לפיצוי בתיקים שנוהלו על ידי עורך דין חיים הקמן
בת.א. 1553-11-18 בבית משפט השלום בתל אביב. התובעת התניידה בעזרת כיסא גלגלים בכביש והיא נפגעה עקב בור שהיה בכביש השייך למועצה המקומית לב השרון, בעקבות התאונה התובעת פוצתה בסך של 85,000 ₪.
רצ"ב תצלום המפגע.

בת.א. 36428-06-19 בבית משפט השלום בתל אביב. התובעת נפגעה עקב מרצפה בולטת מגובה הרחוב, אכן המדובר במפגע מינימלי כפי שניתן להבחין בתצלום, אך בית המשפט סבר כי קיימת אחריות לעיריית קריית אונו והתובעת פוצתה בסך של 60,000 ₪.
רצ"ב תצלום המפגע.

אחריות למפגע
אחריות העירייה להסרת מכשולים ומפגעים בתחומה נובעת מסעיף 249 לפקודות העיריות אשר קובע מהן סמכויות העירייה בסעיף קטן 11 נקבע כי תפקיד העירייה הוא "לסלול כל רחוב שאיננו רכוש הפרט ולדאוג למצבו התקין של כל רחוב כאמור…" סעיף קטן 29 קובע סמכות שיורית כללית ולפיה על העירייה "לעשות בדרך כלל כל מעשה הדרוש לשם שמירה על תחום העירייה, בריאות הציבור והביטחון בו".
סעיפי החוק שפורטו מטילים על העירייה אחריות מכח החוק וגם הפסיקה ברורה בענין זה בע"א 176/59 "נוכח אופיו זה של התפקיד האמור, מחייב ההגיון לקבוע כי מקום שקיימים שקע, בור או פגם אחר בכביש הציבורי שבתחומי העירייה, אשר מהווים סכנה למשתמשים בו, תהא העירייה חייבת כלפיהם לנקוט באמצעי זהירות סבירים".
במקרים מסוימים אדם מן הישוב לא ידע לאבחן האם המדובר במפגע, קל וחומר כאשר המפגע איננו גלוי לנפגע ונובע מהפרת תקנים כגון גובה מדרגה, רוחב רחוב, חובה מאחז יד בגרם מעל 3 מדרגות ועוד, ועל כן קיימת חשיבות רבה להיוועץ עם עורך דין לאחר צילום המפגע.
ככל שהנפילה התרחשה בדרך לעבודה/ חזרה מהעובדה לבית, התאונה תיחשב תאונת עבודה וניתן יהיה לקבל פיצוי נוסף מהמוסד לביטוח לאומי.
בתי המשפט מטילים אחריות על בעל שטח פרטי או ציבורי אשר לא דאג לאתר ולטפל במפגע אשר גרם לתאונה.
גובה הפיצוי תלוי כמובן בהיקף הפגיעה הגופנית וגילו של הנפגע.
בחלק מהמקרים בית המשפט עשוי להפחית מהפיצוי 10%-30% בגין אשם תורם, במקרה בו המפגע גדול ועל הנפגע היה להבחין בו או במקרה בו אדם מתגורר בקרבת המפגע והיה מודע לקיומו.
על מנת להעריך שווי תביעתכם וסיכויי התביעה ניתן להיוועץ עם עורך דין שעוסק בתחום הנזיקין והביטוח.
מאמר זה נכתב על ידי עורך דין חיים הקמן